Skip to main content

Historiek

Het zou leuk zijn...

Eind 2008 kregen een aantal vrienden, die zelf al stevig verankerd waren in het Houtemse verenigingsleven, het idee om ook in Sint-Lievens-Houtem een eigen reeks zomerconcerten te organiseren. In onze buurgemeenten zijn er al jaren dergelijke succesvolle organisaties dus ook in Houtem moest dit kunnen. Het Fabrieksplein leek ons de ideale locatie en met de zegen van het Houtemse gemeentebestuur konden we onze eigen VZW boven de doopvont houden onder de naam ‘FABRIEKSCONCERTEN’.

We waren het al snel eens over wat het opzet van deze concerten moest zijn. Niet alleen het puur muzikale was van tel maar even belangrijk vonden wij het sociale aspect. Het gegeven dat de mensen van Houtem (en omstreken) zich op vrijdagavond naar het ingerichte Fabrieksplein konden begeven om tussen ‘pot en pint’ een gezellige babbel te doen, vergezeld door leuke en aanstekelijke muziek, zou zeker aanslaan in de levendige gemeente die Sint-Lievens-Houtem is. Daarom kozen er ook voor om onze affiche op te stellen met covergroepen. Soms wat zuiders, soms wat steviger, soms wat meer pop en ambiance maar allemaal met één gemeenschappelijk kenmerk: het brengen van hits en pareltjes die alom gekend zijn, al dan niet in een eigen jasje gestoken.

De eerste editie mochten we Open Acces, Exit Venus, Los Torros en The Partyband verwelkomen op het Fabrieksplein. Die eerste editie mocht meteen redelijk succesvol genoemd worden en gaf ons de moed en het vertrouwen dat we dit initiatief met recht en reden mochten verder uitbouwen tot een jaarlijks evenement.

Op de tweede editie in 2010 brachten we De Toape Geraapte, Ingenious, Electric Boogie en Quitny. Dat jaar besloten we ook om een jaarlijks spaghetti- en croquefestijn te organiseren om zo de mensen blijvend warm te maken voor ons evenement en natuurlijk ook om financieel een duwtje in de rug te hebben.

In 2011 lieten we Loepoes, Les Aimables, Revision en Starshifter het Fabrieksplein veroveren en in 2012 was het de beurt aan Wrong Deal, Subliminal, Kovver en Vinegar Six & The Horny B’s.

Fabrieksconcerten

Het 5 jarig bestaan

In 2013 mochten we ons eerste echte jubileum vieren, het vijfjarig bestaan. Dit lustrum moest passend gevierd worden en om die viering luister bij te zetten haalden we een echte klepper naar het Fabrieksplein. Niemand minder dan De Mens kwam afgezakt naar Houtem om ons mee te nemen op een reis doorheen twintig jaar hits van deze Vlaamse rockers. Onder aanvoering van karakterkop Frank Van Der Linden werd het concert een regelrecht succes. Maar natuurlijk deden de drie andere geprogrammeerde groepen een serieuze duit in het zakje om van onze vijfde editie een absolute grand cru te maken. Radio Negra nam ons mee naar het warme Zuid-Amerika, Quitny mocht voor de tweede maal een thuismatch spelen in Houtem en de jongens en meisjes van Fifties Fever lieten ons swingen op de beste rock’n roll nummers van vroeger.

Nog altijd nagenietend van een heerlijk jubileumjaar, niet in het minst door het optreden van De Mens, werd er in 2014 vrolijk verder gegaan met onze Fabrieksconcerten. Steeds meer volk vindt zijn weg naar het Fabrieksplein op die vrijdagavonden in de zomer en daar zijn we uiteraard blij mee. Met een gevarieerd programma probeerden we ons publiek te bekoren. Dat jaar haalden we met Dr Fred & The Medicine Men en The Amazing Flowers twee regelrechte partybands binnen die al meermaals podia en pleinen in lichterlaaie hebben gezet. Het feit dat ze vaste klanten zijn op de Groentemarkt tijdens de Gentse Feesten (nog altijd één van de meest sfeervolle pleinen tijdens de Feesten) zegt veel. Naast al dit partygeweld mochten The Fuel Kings de beste rock’n roll platen uit de fifties en sixties op Houtem afvuren en stond er met Dizzy Fingers een regionale legende op het podium.

2015 bracht alweer een nieuwigheid met zich mee. De Fabrieksconcerten wouden ook wel eens iets in de winter organiseren om de Houtemse muziekliefhebbers te plezieren en dus was ons eerste indoorconcert een feit op 21 februari in CC De Fabriek. Voor onze indoorconcerten gaan we een iets andere toer op en laten we in plaats van covergroepen, met nummers van verschillende artiesten, heuse tributebands op ons publiek los. Tributebands die eer brengen aan één welbepaalde groep en niet alleen muzikaal maar ook qua act zo dicht mogelijk bij het origineel willen blijven. Voor onze eerste editie haalden we meteen twee tributebands van echte kleppers binnen het iets hardere rockgenre binnen. Met The Food Fighters brachten we een eerbetoon aan The Foo Fighters, één van de grootste rockgroepen van de laatste twintig jaar, terwijl ICTC de Fabriek deed daveren op het beste van de legendarische hardrockband ACDC.

De zomer van 2015 werd dan weer met een serieus dansfeestje op gang getrapt dankzij de Broken Bottle Big Band. Het volgende concert was iets rustiger en meer laidback met de groovy blues van de Antwerpse groep The Bugaboos. In augustus kwam de iets stevigere rock aan bod met Foolproof waarna we afsloten met de fantastische partyband DUK. Al jaren verantwoordelijk voor muzikale aardbevingen ter hoogte van het jeugdhuis op 11 november en nu lieten ze ook het zomerse Fabrieksplein kraaien van plezier. 

The Broken Bottle Big Band

Dit lukt niet zonder medewerkers & sponsors

Het bestuur van VZW De Fabrieksconcerten bestaat momenteel uit voorzitter Tim De Groote, secretaris Nils Stevens, penningmeester Frederik Schutyser en bestuursleden Renvi Van Heghe, Frederik De Smet en Pieter De Moor. Maar het bestuur zou natuurlijk niet kunnen zonder al onze medewerkers die zowel tijdens de op- en afbouw van het evenement een handje toesteken als op de avonden zelf de toogwerking mee helpen voorzien. Via deze weg zouden we ook hen van harte willen bedanken voor hun medewerking de voorbije jaren.  

Maar ook zonder sponsors zou het organiseren van de 4 zomerse concerten niet evident zijn. Als inwoner van Sint-Lievens-Houtem zal je het wel al gemerkt hebben ieder jaar rond half juni ontvangen ons infoboekje / sponsorboekje. Zonder deze talloze kleine zelfstandigen en KMO's uit Sint-Lievens-Houtem en omstreken zouden wij niet staan waar we nu staan. Een oprecht bedankt hiervoor vinden we dan ook erg op zijn plaats.